Letni puszek

0 (0 ocen)

Delikatnym smakiem zachwycił gości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa sernikowa:
    1 gotowy sernik na zimno
    2 serki homogenizowane typu Danio (każdy po ok. 150g)
    1 mleko

    Masa śmietanowa:
    1 śmietana kremówka 30%
    3 galaretki różnego smaku

    1 dżem wiśniowy

Letni puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier, długo ucieramy na puch, następnie żółtka, przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180*C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Masa sernikowa: przygotowujemy sernik na zimno według instrukcji na opakowaniu: proszek miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy serki homogenizowane, dokładnie mieszamy.
  • 3. Na dolną warstwę biszkoptu wykładamy dżem wiśniowy, na t masę sernikową. Przykrywamy drugim blatem.
    3 galaretki o różnych smakach i kolorach rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i odstawiamy do stężenia.
  • 4. Masa śmietanowa: ubijamy śmietanę kremówkę. Twarde galaretki kroimy w kostkę i mieszamy z kremówką. Całość wykładamy na wierzch ciasta, starannie rozprowadzając na całej powierzchni.
    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy