Letni torcik wiśniowy

0 (0 ocen)

Owocowy torcik idealny na letnie spotkania, uroczystości...

Składniki:

  • • Biszkopt:
    - 5 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki (1/2 szklanki pszennej, 1/2 ziemniaczanej)
    - szczypta proszku do pieczenia
    • Krem budyniowy:
    - 1 budyń waniliowy
    - ½ litra mleka
    - 20 dag masła
    - ¾ szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    - cukier waniliowy
    • Oraz:
    - ½ kg wiśni
    - 25 dag cukru

Letni torcik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na dużych obrotach przez ok. 5 minut, dosypując cukier. Dodaj żółtka. Razem wszystko ubijaj na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i troszkę proszku do pieczenia. Posmaruj tłuszczem tylko dno tortownicy. Wstaw biszkopt do zimnego piekarnika i piecz przez 45 min w 180 °.C
  • 2. Krem budyniowy: Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym, ½ szklanki cukru, mąką i budyniem. Dodaj ½ szklankę mleka. Całość zmiksuj. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Do tego dodaj zmiksowaną masę. Gotuj do zgęstnienia. Zmiksuj masło, dodając po łyżce masy budyniowej.
  • 3. Wydrylowane wiśnie z cukrem gotuj na małym ogniu aż do wyparowania soku. Biszkopt przetnij na 3 krążki. Na każda z nich nałóż masę budyniową i uprażone wiśnie. Górny krążki posmaruj lekko masa budyniową i udekoruj gęsto wiśniami. Boki torciku oblep okruszkami z biszkoptu.

Porady

Biszkopt można nasączyć wywarem z gotujących się wiśni.

Komentarze

Podobne przepisy