Letni torcik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na dużych obrotach przez ok. 5 minut, dosypując cukier. Dodaj żółtka. Razem wszystko ubijaj na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i troszkę proszku do pieczenia. Posmaruj tłuszczem tylko dno tortownicy. Wstaw biszkopt do zimnego piekarnika i piecz przez 45 min w 180 °.C
2.Krem budyniowy: Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym, ½ szklanki cukru, mąką i budyniem. Dodaj ½ szklankę mleka. Całość zmiksuj. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Do tego dodaj zmiksowaną masę. Gotuj do zgęstnienia. Zmiksuj masło, dodając po łyżce masy budyniowej.
3.Wydrylowane wiśnie z cukrem gotuj na małym ogniu aż do wyparowania soku. Biszkopt przetnij na 3 krążki. Na każda z nich nałóż masę budyniową i uprażone wiśnie. Górny krążki posmaruj lekko masa budyniową i udekoruj gęsto wiśniami. Boki torciku oblep okruszkami z biszkoptu.
Porady
Biszkopt można nasączyć wywarem z gotujących się wiśni.
Komentarze