Letnia kiszonka z warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kisimy ogórki to dlaczego i nie inne warzywa?

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Do słoja włożyć:

    ogórki gruntowe
    cukinia
    fasolka szparagowa-u mnie zielona
    małe marchewki
    koper-baldachy z nasionami
    kilka ziaren pieprzu
    słupki chrzanu
    1/2 łyżeczki nasion gorczycy
    2 ząbki czosnku
    na litr wody 1,5 łyżki soli

Letnia kiszonka z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i obgotować 3 minuty-wystudzić.
    Fasolkę szparagową obrać i obgotować również 3 minuty-wystudzić.
    Cukinię pokroić w plasterki-ja miałam gruba i pokroiłam w pół plasterki.
    Na dno słoja włożyć koper, potem pionowo ogórki a następnie obgotowaną marchewkę, cukinie i na wierzchu układamy fasolkę.
    Wkładamy do słoja resztę przypraw i zalewamy wodą w której rozpuściliśmy sól.
    Zakręcamy słój ale nie do końca aby powstały gaz mógł się ulatniać.
    Po tygodniu -10 dniach kiszonka gotowa.

Porady

Kiszone warzywa są doskonałe do zup, mięs i sałatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy