Letnia tarta orzechowa z czereśniami i jagodami w galaretce truskawkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na samym początku rozpuszczamy galaretkę w 400ml wrzątku i odstawiamy.
2.Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
3.Robimy ciasto na tartę, w mikserze mielimy szklankę orzechów, dodajemy mąkę, sól, cynamon i cukier, mieszamy nadal w mikserze, następnie dodajemy pozostałe składniki (masło, olej, białko) i mieszamy aż do powstania ciasta. Ciastem wykładamy tortownicę z ruchomym spodem i pieczemy 10minut w temp. 180 st.C.
4.Wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie czereśnie.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15minut w temp 180 st.C.
5.Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do wystudzenia.
Następnie zalewamy tężejącą galaretką i posypujemy wierzch jagodami.
Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Komentarze