Letnia tarta orzechowa z czereśniami i jagodami w galaretce truskawkowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

W upalne dni doskonale orzeźwia :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklana mąki, szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, pół szklanki cukru, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 białko, 1,5kg czereśni, szklanka jagód, galaretka truskawkowa

Letnia tarta orzechowa z czereśniami i jagodami w galaretce truskawkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku rozpuszczamy galaretkę w 400ml wrzątku i odstawiamy.
  • 2. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
  • 3. Robimy ciasto na tartę, w mikserze mielimy szklankę orzechów, dodajemy mąkę, sól, cynamon i cukier, mieszamy nadal w mikserze, następnie dodajemy pozostałe składniki (masło, olej, białko) i mieszamy aż do powstania ciasta. Ciastem wykładamy tortownicę z ruchomym spodem i pieczemy 10minut w temp. 180 st.C.
  • 4. Wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie czereśnie.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15minut w temp 180 st.C.
  • 5. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do wystudzenia.
    Następnie zalewamy tężejącą galaretką i posypujemy wierzch jagodami.
    Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy