Letnia zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Zupa z letnich warzyw podana ze świeżymi, surowymi pomidorkami koktajlowymi.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 g fasolki szparagowej
    1/4 dużego kalafiora
    1/2 małej cukinii (120 g)
    1 marchewka (100 g)
    1 ziemniak (180g)
    1 litr rosołu drobiowego
    sól
    pieprz
    posiekana zielona pietruszka
    12-16 małych pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)

Letnia zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy, płuczemy. Marchewkę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy w kawałki długości ok. 2 cm, kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki o grubości 5mm.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wkładamy fasolkę, gotujemy 3-4 minuty, dodajemy marchewkę, ziemniaka i różyczki kalafiora, gotujemy ok. 10 minut, wkładamy cukinię i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Na wierzch każdej porcji wykładamy po 3-4 drobno pokrojone pomidorki koktajlowe.

Porady

Zupę możemy podać bez dodatku pomidorków lub zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Przed podaniem zupę można zabielić kilkoma łyżkami śmietanki 12%.

Komentarze

Podobne przepisy