Letnie wiejskie jadło

0 (0 ocen)

  • 45 min

Masz dość lekkich lekkich jarskich dań na obiad? Spróbuj wiejskiego jadła z chrupiącym boczkiem - szybko, smacznie i syto...Gdy zrobię mężowi jest zachwycony:)

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag młodych ziemniaków
    40 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej
    20 dag wędzonego boczku
    2 cebule
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka octu winnego
    sól morska do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Letnie wiejskie jadło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy ziemniaki w mundurkach 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie w mundurkach.Nastepnie ostudzić i obrać ze skórki. Fasolkę oczyscić odciąć końce wrzucić na posolony werzątek i gotować około 15 minut,osączyć wystudzić. Cebulę obrać posiekać drobno,boczek pokroić w cienkie paseczki i wraz z cebulą zrumienic na rozgrzanym maśle na patelni
  • Dusimy boczek z cebulką 2. Skwareczki boczku z cebula zdjąć na talerz a tłuszcz powstały ze smażenia zagotować z octem winnym. Na dużym półmisku ułożyc ziemniaki i fasolę posypać boczkiem z cebulą ,polać sosem winnym posypać pieprzem i posolić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy