Masz dość lekkich lekkich jarskich dań na obiad? Spróbuj wiejskiego jadła z chrupiącym boczkiem - szybko, smacznie i syto...Gdy zrobię mężowi jest zachwycony:)
45 min
Składniki:
50 dag młodych ziemniaków
40 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
1 łyżeczka masła
1 łyżka octu winnego
sól morska do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Letnie wiejskie jadło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie w mundurkach.Nastepnie ostudzić i obrać ze skórki. Fasolkę oczyscić odciąć końce wrzucić na posolony werzątek i gotować około 15 minut,osączyć wystudzić. Cebulę obrać posiekać drobno,boczek pokroić w cienkie paseczki i wraz z cebulą zrumienic na rozgrzanym maśle na patelni
2.Skwareczki boczku z cebula zdjąć na talerz a tłuszcz powstały ze smażenia zagotować z octem winnym. Na dużym półmisku ułożyc ziemniaki i fasolę posypać boczkiem z cebulą ,polać sosem winnym posypać pieprzem i posolić do smaku.
Komentarze