Likier kawowy z wanilią i cukrem Muscovado

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy likier kawowy z wyraźnym aromatem wanilii i karmelowym smakiem dzięki dodatkowi cukru Muscovado.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml wódki
    pół szklanki ziaren kawy
    laska wanilii
    pół szklanki ciemnego cukru Muscovado

Likier kawowy z wanilią i cukrem muscovado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wsypujemy ziarna kawy, dodajemy cukier i laskę wanilii. Zalewamy wódką. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem przez chwilę, żeby wszystkie składniki się wymieszały z alkoholem. Odkładamy w ciemne miejsce minimum na miesiąc. Co kilka dni pamiętamy, żeby potrząsnąć słoikiem.

    Likier przecedzamy przez gazę do mniejszych butelek. Idealny jest na babskie wieczory oraz jako dodatek do ciast, kremów lub nawet kawy.

Porady

Samo przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Niestety trzeba poczekać minimum miesiąc, żeby alkohol naciągnął smaku i aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy