Likier "kukułka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki potłuc jak najdrobniej, ja połowę cukierków włożyłam do grubszego nylonowego woreczka, potłukłam je delikatnie tłuczkiem do mięsa, to samo zrobiłam z resztą cukierków.
Do mleka dolać mleka skondensowanego tak, by było 250 ml czyli szklanka.
W rondlu zagrzać mieszankę i wsypać do niej potłuczone cukierki, na małym ogienku podgrzewać i mieszać tak długo aż cukierki całkiem się nie rozpuszczą, uważać, by masa na dnie się nie przypaliła, następnie dolać resztę mleka skondensowanego, wymieszać dokładnie. Syrop schłodzić do temperatury pokojowej, wlać wódkę, wymieszać, przelać do butelki, schłodzić w lodówce. Dobrze,. by likier przeleżakował minimum 24 godziny.
Porady
Do likieru możemy dodać więcej alkoholu, wszystko zależy od naszych upodobań.
Komentarze