likier "Kukułka"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodziutki likierek na miłe spotkania :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    0,5 szklanki mleka 3.2%
    300 gramów cukierków "Kukułki"
    350 ml wódki czystej

Likier "kukułka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukierki potłuc jak najdrobniej, ja połowę cukierków włożyłam do grubszego nylonowego woreczka, potłukłam je delikatnie tłuczkiem do mięsa, to samo zrobiłam z resztą cukierków.
    Do mleka dolać mleka skondensowanego tak, by było 250 ml czyli szklanka.
    W rondlu zagrzać mieszankę i wsypać do niej potłuczone cukierki, na małym ogienku podgrzewać i mieszać tak długo aż cukierki całkiem się nie rozpuszczą, uważać, by masa na dnie się nie przypaliła, następnie dolać resztę mleka skondensowanego, wymieszać dokładnie. Syrop schłodzić do temperatury pokojowej, wlać wódkę, wymieszać, przelać do butelki, schłodzić w lodówce. Dobrze,. by likier przeleżakował minimum 24 godziny.

Porady

Do likieru możemy dodać więcej alkoholu, wszystko zależy od naszych upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy