likier piernikowy wersja light

0 (0 ocen)

  • 15 min

W zeszłym roku robiłam tradycyjny likier piernikowy z czekoladą i śmietaną. Pyszny, ale ilość kalorii była znacząca. A to tylko dodatek do ciasta świątecznego. Postanowiłam w tym roku go odchudzić. Smak absolutnie nie uległ zmianie, poprawiła się także konsystencja.

  • 15 min

Składniki:

  • 750 ml mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego),
    100 g cukru pudru,
    duże opakowanie przyprawy do piernika,
    1/3 łyżeczki cynamonu,
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    0,5 litra wódki,
    100 ml spirytusu

Likier piernikowy wersja light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z kawą (do pierwszych bąbelków, nie gotować!). Wyłączyć.
  • 2. Dodać przesiany cukier puder i przyprawę z cynamonem. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Dodać alkohol i połączyć. Przelać do wyparzonych butelek. Trzymać w lodówce.

Porady

Jeśli nie lubisz mocnych alkoholi, zrezygnuj z dodatku spirytusu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy