Limonkowe pałki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, sok z limonki, miód, oregano, tymianek i posiekany czosnek mieszamy razem tworząc marynatę.
Udka z kurczaka nacieramy solą i wkładamy do marynaty, mieszamy. Odstawiamy na minimum 4 godziny.
Po tym czasie mięso układamy w naczyniu do zapiekania (marynatę zostawiamy) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach przewracając mięso w połowie pieczenia.
Pozostałą marynatę umieszczamy w rondlu, dodajemy 50 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną i mieszamy do rozpuszczenia. Całość zaciągamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z resztą wody.
Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego kurczaka.
Porady
Czas przygotowania nie uwzględnia czasu marynowania mięsa.
Komentarze