Limonkowe pałki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Miękkie, soczyste pałki z pysznym sosem - idealne na weekendowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
    ok. 1 łyżeczka soli

    Marynata:
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sok z 1 limonki
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    6 ząbków czosnku

    Dodatkowo:
    1 warzywna kostka rosołowa
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    100 ml wody

Limonkowe pałki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, sok z limonki, miód, oregano, tymianek i posiekany czosnek mieszamy razem tworząc marynatę.

    Udka z kurczaka nacieramy solą i wkładamy do marynaty, mieszamy. Odstawiamy na minimum 4 godziny.

    Po tym czasie mięso układamy w naczyniu do zapiekania (marynatę zostawiamy) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach przewracając mięso w połowie pieczenia.

    Pozostałą marynatę umieszczamy w rondlu, dodajemy 50 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną i mieszamy do rozpuszczenia. Całość zaciągamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z resztą wody.

    Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego kurczaka.

Porady

Czas przygotowania nie uwzględnia czasu marynowania mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy