Linguine alla Puttanesca

0 (0 ocen)

  • 5 min

Makaron prawie jak z Neapolu

  • 5 min

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
    1 ząbek czosnku, obrany i cienko pokrojony
    8 filetów anchois w oleju, osączonych i posiekanych
    1/2 łyżeczka chilli w płatkach
    50 g solonych kaparów
    100 g oliwek, przekrojonych na pół
    2 puszki pomidorów
    500 g linguine
    sól i cukier do smaku

Linguine alla puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż czosnek i anchois przez około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodaj chilli, kapary oraz oliwki i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Wlej pomidory i gotuj na średnim ogniu przez około 8 minut. Przypraw solą i cukrem, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Ugotuj makaron al dente. Odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Wlej sos i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.

Porady

Trzeba pamiętać, że anchois są dosyć słone i spróbować zanim doda się sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Penne puttanesca