LINY DUSZONE Z LEŚNYMI GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Często przyrządzam ryby złowione przez męża. Dlatego wymyślam różny sposób ich podania. Ryby i grzyby zawsze są w mojej zamrażarce. A to jest moja propozycja na smaczne danie postne.

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 liny (u mnie mrożone)
    - 20 dkg grzybów mieszanych leśnych (u mnie mrożone)
    - 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do cebuli i grzybów)
    - vegeta, pieprz
    - 1 łyżka mąki
    - 3 łyżki oleju do smażenia ryb
    - 1/2 szklanki śmietany
    - koperek świeży lub suszony albo mrożony w okresie zimowym

Liny duszone z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Liny duszone z leśnymi grzybami 1. Grzyby (bez odmrażania) wrzucić do wrzątku, zagotować i odcedzić.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby z cebulą podsmażyć na oleju z masłem. Dodać vegetę, 1/4 szklanki wody, przykryć i powoli dusić do miękkości grzybów i do odparowania sosu.

  • Liny duszone z leśnymi grzybami 2. Ryby odmrozić, wyfiletować.
  • Liny duszone z leśnymi grzybami 3. Liny oprószyć solą i mąką, obrumienić na oleju z obu stron.
  • Liny duszone z leśnymi grzybami 4. Na patelnię z obsmażonymi rybami wyłożyć grzyby, wlać śmietanę, oprószyć pieprzem i kilka minut dusić pod przykryciem.
  • Liny duszone z leśnymi grzybami. 5. Podawać na gorąco posypane koperkiem z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną, ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz dowolną surówką.

Porady

Zamiast koperku, można danie posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy