Lizaki czekoladowe z nutellą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe lizaki czekoladowe będą świetnym prezentem nie tylko dla dzieci...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - biała czekolada: 5 dekagramów
    - gorzka czekolada: 15 dekagramów
    - śmietana 30% słodka: 100 mililitrów
    - nutella na nadzienie: 1 sztuka
    - pisaki spożywcze: 1 opakowanie

Lizaki czekoladowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku podgrzewamy 25 ml śmietany i rozpuszczamy w niej 5 dag gorzkiej czekolady. Powstałą masą smarujemy foremki do lizaków.

  • foremki 2. Białą czekoladę również rozpuszczamy w 25 ml śmietany i smarujemy dokładnie foremki, wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • 3. Po upływie tego czasu nutellą napełniamy formy. Patyczki do lizaków zanurzamy głęboko w kremie. Resztę czekolady rozpuszczamy w pozostałej śmietanie i nakładamy na nutellę. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na całą noc.

  • 4. Foremki zanurzamy na 2-3 sekundy we wrzątku (uważając by nie namoczyć czekolady) i od razu wyciągamy lizaki. Dekorujemy je pisakami spożywczymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy