Lobov dżasz (zupa z fasoli)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta oryginalna gruzińska zupa ma wyśmienity smak, a dzięki fasoli, papryce i orzechom włoskim jest nie tylko wyjątkowo sycąca, ale i pożywna.

Składniki:

  • ● 40 dag czerwonej fasoli
    ● 2 l wywaru wołowego
    ● cebula
    ● ostra czerwona papryka
    ● 20 dag grubo krojonych orzechów włoskich
    ● sól, pieprz, kolendra
    ● łyżeczka smalcu

Lobov dżasz (zupa z fasoli) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki usuwamy gniazdo
    nasienne, kroimy w kostkę.
    Fasolę gotujemy na małym
    ogniu do miękkości. Odcedzamy.
    Połowę miksujemy i wlewamy
    tyle wołowego wywaru,
    aby powstała gęsta masa.
  • 2. Cebulę siekamy i smażymy
    na smalcu. Doprawiamy. Smażymy
    z 3/4 papryki i orzechów.
    Dodajemy do zupy. Wsypujemy
    resztę fasoli. Gotujemy na
    małym ogniu ok. 15 minut.
    Przed podaniem posypujemy
    resztą orzechów i papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy