1.Ziemniaka dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem, smarujemy masłem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok. 40 min (sprawdzamy patyczkiem, czy jest miękki).
Szpinak kroimy w paski i smażymy na łyżce oliwy czosnkowej ok 3 min.
łososia kroimy w drobnę paski, zostawiając 1 plaster do przybrania.
Ciepłego ziemniaka przekrawamy na pół, łyżką wyjmyjemy miąsz, pozostawiając ok 0,5 cm brzegi w "łódeczce".
Miąsz z ziemniaka mieszamy z usmażonym szpinakiem i pokrojonym łososiem. Dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki ziemniaka, pozostawiony plaster łososia przekrawamy na pół, zwijamy go i wkładamy w naszą łódeczkę tworząc maszt.
Komentarze