Łódeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łódeczka - bo rybka lubi pływać :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szt ziemniaka
    50 g szpinaku świeżego
    100 g łososia wędzonego w plastrach
    2 łyżki śmietany 12%
    1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
    sól, pieprz do smaku
    oliwa czosnkowa i masło do smażenia

Łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem, smarujemy masłem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok. 40 min (sprawdzamy patyczkiem, czy jest miękki).
    Szpinak kroimy w paski i smażymy na łyżce oliwy czosnkowej ok 3 min.
    łososia kroimy w drobnę paski, zostawiając 1 plaster do przybrania.
    Ciepłego ziemniaka przekrawamy na pół, łyżką wyjmyjemy miąsz, pozostawiając ok 0,5 cm brzegi w "łódeczce".
    Miąsz z ziemniaka mieszamy z usmażonym szpinakiem i pokrojonym łososiem. Dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki ziemniaka, pozostawiony plaster łososia przekrawamy na pół, zwijamy go i wkładamy w naszą łódeczkę tworząc maszt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy