Łódeczki z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz robiłam je na drugie urodziny syna (12 lat temu). Od tamtej pory często goszczą na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 ogórki
    - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    - 1 strąk czerwonej papryki konserwowej
    - 3 jajka
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - 10 oliwek zielonych
    - 4 łyżki majonezu
    - sól, pieprz

    Do dekoracji:
    - kilka liści sałaty
    - 1 pomidor
    - kilka łodyżek szczypiorku
    - 4 oliwki

Łódeczki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połowy. Ostrą łyżeczką wyjąć pestki, posypać ogórki solą, ułożyć na talerzu odwrócone przekrojem do dołu, aby wyciekł sok.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Paprykę osączyć i pokroić w kostkę. Jajka wymieszać z papryką, koperkiem, pokrojonymi oliwkami, dodać do tuńczyka osączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem. Przyprawić majonezem i wymieszać.
  • 3. Środki ogórków posypać pieprzem, wypełnić sałatką i ułożyć je na liściach sałaty. Przybrać ósemkami pomidora, połówkami oliwek i łodyżkami szczypiorku.

Porady

Do przygotowania łódeczek najlepiej użyć długich ogórków sałatkowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy