łódki z szynki nadziewane boczniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie smaczne i łatwe danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag boczniaków
    1/2 kg mięso z szynki
    cebula biała
    olej z czosnkiem i bazylią
    masło 1 łyżka
    sól morska
    pieprz czarny z kolendrą
    ziemniaki
    natka pietruszki

Łódki z szynki nadziewane boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masełkiem . Odstawiamy pod przykryciem, aby nie ostygły. Mięso z szynki kroimy na plastry lekko rozbijamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku . Obsmażamy na oleju. Nabijamy usmażone plastry na patyczek i wkładamy do pieca na ok 10 min .
  • 2. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę , dodajemy wyciśnięty czosnek , następnie dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy . Po ok 7 min podlewamy odrobiną wody - dusimy do miękkości. Wyciągamy łódeczki z piecza nakładamy na nie poduszone boczniaki. Serwujemy z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy