25 dag boczniaków
1/2 kg mięso z szynki
cebula biała
olej z czosnkiem i bazylią
masło 1 łyżka
sól morska
pieprz czarny z kolendrą
ziemniaki
natka pietruszki
Łódki z szynki nadziewane boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masełkiem . Odstawiamy pod przykryciem, aby nie ostygły. Mięso z szynki kroimy na plastry lekko rozbijamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku . Obsmażamy na oleju. Nabijamy usmażone plastry na patyczek i wkładamy do pieca na ok 10 min .
2. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę , dodajemy wyciśnięty czosnek , następnie dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy . Po ok 7 min podlewamy odrobiną wody - dusimy do miękkości. Wyciągamy łódeczki z piecza nakładamy na nie poduszone boczniaki. Serwujemy z ziemniakami.
Komentarze