Lodowy deser miodowy z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni hiszpańskiej

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże jajko: 1 sztuka
    - duże żółtka: 3 sztuki
    - miód: 175 gramów
    - śmietanka 36%: 300 mililitrów
    - do podania np. granty, jagody, borówki: 1 szklanka

Lodowy deser miodowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłożyć 6 kokilek kawałkami folii do żywności o wielkości, która umożliwia zakrycie wierzchu. Odstawić. Umieścić jajko wraz z żółtkami oraz miodem w dużej misce i ubijać aż powstanie puszysta mieszanina. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę. Delikatnie dodać do mieszaniny jajeczno - miodowej. Rozłożyć mieszaninę do kokilek, po czym górną część przykryć wystającą folią. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 8 godzin aż stwardnieje. Przed podaniem rozwinąć folię. I każdą kokilkę odwrócić na talerz, następnie usunąć folię i naczynie. Przekroić granaty na połówki. Każdą połówkę trzymać nad musem, a drugą ręką stukać w skórę owocu tak, aby wszystkie pestki wypadły. Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy