Przepis podpatrzyłam na blogu voyagedegustacje.blogspot.com
Składniki:
25 dag miąższu arbuza – waga bez skóry i pestek
3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
10 dag śmietanki kremówki 30%
17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego
Do podania:
miseczki waflowe
sos truskawkowy
kolorowa posypka cukrowa
1.Misę maszyny do lodów mroziłam przez 24 godziny.
Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodziłam w lodówce.
2.Arbuza obrałam ze skóry, dokładnie wydłubałam pestki, pokroiłam w mniejsze kawałki, odważyłam 25 dag i zmiksowałam z cukrem na jednolitą masę. Masę połączyłam z jogurtem bałkańskim.
Kremówkę ubiłam na sztywno, wlałam do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszałam.
Całość przelałam do włączonej maszynki, kręciłam troszkę ponad 30 minut.
3.Lody przełożyłam do plastikowego pojemniczka i włożyłam na jeszcze troszkę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały.
4.Podałam w waflowych miseczkach z kupnym sosem truskawkowym i kolorową posypką cukrową.
Komentarze