Lody arbuzowe

0 (0 ocen)

Przepis podpatrzyłam na blogu voyagedegustacje.blogspot.com

Składniki:

  • 25 dag miąższu arbuza – waga bez skóry i pestek
    3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
    10 dag śmietanki kremówki 30%
    17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego
    Do podania:
    miseczki waflowe
    sos truskawkowy
    kolorowa posypka cukrowa

Lody arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Misę maszyny do lodów mroziłam przez 24 godziny.
    Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodziłam w lodówce.
  • 2. Arbuza obrałam ze skóry, dokładnie wydłubałam pestki, pokroiłam w mniejsze kawałki, odważyłam 25 dag i zmiksowałam z cukrem na jednolitą masę. Masę połączyłam z jogurtem bałkańskim.
    Kremówkę ubiłam na sztywno, wlałam do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszałam.
    Całość przelałam do włączonej maszynki, kręciłam troszkę ponad 30 minut.
  • 3. Lody przełożyłam do plastikowego pojemniczka i włożyłam na jeszcze troszkę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały.
  • 4. Podałam w waflowych miseczkach z kupnym sosem truskawkowym i kolorową posypką cukrową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy