Lody brzoskwiniowe z polewą karmelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obieram ze skórki, kroję na dwie części, usuwam pestki i miksuje na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku. Dodaję śmietanę cały czas ubijając, a na końcu wlewam mleko. Dokładnie mieszam, masę przelewam do pojemnika, przykrywam i zamrażam.
Cukier podgrzewam na patelni, uważając by się nie przypalił. Mieszam delikatnie, poruszając patelnią zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kiedy otrzymam pożądany kolor dodaję masło, mieszam do połączenia składników. Śmietankę podgrzewam i dolewam do masy karmelowej. Wszystko mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok 2-3 minuty.
Gotowe lody nakładam za pomocą łyżki i polewam przestudzonym karmelem
Porady
Zamiast świeżych owoców, równie dobrze można użyć owoców z puszki
Komentarze