Lody brzoskwiniowe z polewą karmelową

0 (0 ocen)

Domowe lody to pyszna i na pewno zdrowsza alternatywa dla tych wszystkich, które kupujemy w sklepach.

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany 36%
    1/2 litra mleka skondensowanego
    1 szklanka zmiksowanych owoców brzoskwini ok 1 1/2 kg owoców ze sklepu
    cukier do smaku

    Polewa karmelowa:
    pól szklanki brązowego cukru
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki śmietany kremówki

    Dodatkowo:
    wafle do lodów lub miseczki waflowe

Lody brzoskwiniowe z polewą karmelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody brzoskwiniowe z polewą karmelową 1. Owoce obieram ze skórki, kroję na dwie części, usuwam pestki i miksuje na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku. Dodaję śmietanę cały czas ubijając, a na końcu wlewam mleko. Dokładnie mieszam, masę przelewam do pojemnika, przykrywam i zamrażam.
    Cukier podgrzewam na patelni, uważając by się nie przypalił. Mieszam delikatnie, poruszając patelnią zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kiedy otrzymam pożądany kolor dodaję masło, mieszam do połączenia składników. Śmietankę podgrzewam i dolewam do masy karmelowej. Wszystko mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok 2-3 minuty.
    Gotowe lody nakładam za pomocą łyżki i polewam przestudzonym karmelem

Porady

Zamiast świeżych owoców, równie dobrze można użyć owoców z puszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy