Lody czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lody z dodatkiem prawdziwej czekolady, dzięki czemu są bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki kremówki
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki likieru kawowego

Lody czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste.
    W między czasie zagotować mleko i cały czas ucierając wlewać cienkim strumykiem do ubitych żółtek. Następnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Mieszankę przelać do garnka i postawić na ogniu. Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę, ale nie można jej zagotować. Odstawić, aż całkiem wystygnie, ale czasami trzeba ją przemieszać.
    Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę, dodając alkohol. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Smacznego :)

Porady

Jeżeli chcemy, aby były bardziej kremowe warto przełożyć je do maszynki do lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy