Lody czekoladowe bez maszynki

0 (0 ocen)

Moje pierwsze, domowe lody bez maszynki :) Wyszły naprawdę pyszne! Bardzo zbliżone smakiem do tych z lodziarni. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Polecam!

Składniki:

  • 300 ml śmietany 36%
    300 ml mleka
    4 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 gorzka czekolada
    60 g mlecznej czekolady
    1 łyżka ekstraktu z wanilii

Lody czekoladowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę, mleko i cukier pogrzać do rozpuszczenia się cukru (mieszanka nie może się zagotować!), zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
  • 2. Żółtka ubić na puszystą pianę, wlać do przestudzonej mieszanki, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia. Dodać ekstrakt, posiekane czekolady i wszystko wymieszać do rozpuszczenia się składników (można użyć blendera).
  • 3. Masę umieścić w lodówce na noc do schłodzenia.
  • 4. Po tym czasie masę zmiksować do puszystości, przelać do plastikowego pudełka i schować do zamrażalki. Wyciągać co około 1 godzinę i miksować, tak aby nie powstały kryształki lodu (powtarzać tą czynność około 3 razy.) Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy