Lody herbaciane

0 (0 ocen)

Lody z dodatkiem czarnej cejlońskiej herbaty, aromatyzowanej kawałkami wanilii. Delikatny aromat i pyszny smak skusi każdego wielbiciela zimnych deserów.

Składniki:

  • 250 ml mleka
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżki herbaty ,,burbon wanilia,,
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    1/2 laski wanilii
    1 - 2 łyżki cukru
    1/3 szkl gorącej wody

Lody herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleko z wanilią 1. Wanilię przekroić, nożem wyskrobać nasionka i razem z laską dodać do mleka. Dodać cukier, zagotować i wystudzić.
  • Herbata 2. Herbatę zaparzyć i po wystygnięciu przelać przez sitko do mleka. Z mleka wyjąć laskę wanilii.
  • Lody 3. Do zimnego mleka z herbatą dodać śmietanę i ekstrakt wanilii. Przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji.
  • Lody 4. Bez maszynki - przelać masę na lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki. W czasie procesu mrożenia kilka razy wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy