Lody kajmakowe z maszynki

0 (0 ocen)

Jedne z najpyszniejszych domowych lodów, jakie jadłam

Składniki:

  • 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
    200 g śmietanki kremówki 30%
    około 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
    Solone orzeszki ziemne do posypania

Lody kajmakowe z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową i śmietankę podgrzewać w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki dobrze się połączą.
    Wymieszać z mlekiem – jeśli jest zbyt słodkie, można dodać więcej mleka.
    Mieszankę dobrze schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszynki i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
    Orzeszki posiekać.
    Ukręcone lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki, lub podawać od razu posypane posiekanymi orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy