Lody krówkowe

0 (0 ocen)

Proste w przygotowaniu, mocno krówkowe lody! Nie są tanie, ale za to smak…. Obłędny :) wracamy do nich często. I nie zamarzają na kamień

Składniki:


  • 400 g masy krówkowej
    330 g śmietany 30%
    330 g mleka

Lody krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, wrzucić masę krówkową (można użyć gotowej w puszce lub ugotować puszkę z mlekiem skondensowanym) i mieszać rózgą aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić.

    Do wystudzonej masy wlać zimną kremówkę. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Następnie przelać do dobrze zamrożonej (minimum to 2 doby w przypadku większości maszynek) maszyny do lodów. Kręcić aż masa będzie puszysta i gęsta.

    Lody można jeść od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – wtedy będzie można nakładać lody gałkownicą

Komentarze

Podobne przepisy