Lody malinowe z sosem

0 (0 ocen)

Nie zrobić latem malinowych lodów to grzech. Są mocno owocowe i pyszne.

Składniki:


  • 1 puszka mleka słodzonego 530g
    400 ml zimnej kremówki 30%
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    600 g świeżych malin
    2 łyżki soku z cytryny

Lody malinowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Mus przelać do miski.
    Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy malinowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Gotową masę przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Włożyć do zamrażarki i co pół godziny masę przemieszać. Mieszanie powtarzamy co najmniej 5 razy. Pozostawić do zamrożenia na co najmniej 5-6 godzin.

Porady

Przed nałożeniem lody wyjąć około 20 minut wcześniej by łatwiej było nam je nabierać łyżką do lodów.

Komentarze

Podobne przepisy