Lody matcha

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Choć herbata matcha nie należy do popularnych i tanich polecam zakupić sobie jej niewielkie opakowanie! Nawet jeśli nie jesteście smakoszami zielonej herbaty, lody z jej udziałem posmakują każdemu!
Aby przełamać delikatny, cierpki smak herbaty lody podajemy w towarzystwie czekolady! Tak podane smakują pysznie, nietypowo, orzeźwiająco

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 330 ml śmietanki 30%,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 4 żółtka,
    • 1 łyżka herbaty matcha w proszku,
    • czekolada do podania,
    • kakao do dekoracji

Lody matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie herbaty 1. Żółtka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
    Mleko zagotowujemy. Do gorącego dodajemy ubite żółtka. Całość chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową studzimy.
    Herbatę matcha zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinna uzyskać ona konsystencję rozpuszczonej czekolady. Następnie studzimy ją.
  • ubijanie śmietanki 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ostudzoną masę mleczno- jajeczną.
  • przed zamrożeniem masa 3. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy rozpuszczoną herbatę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.
    Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.
    Gotowe lody porcjujemy do przygotowanych pucharków. Przed podaniem oprószamy kakao. Podajemy w towarzystwie czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy