Lody miętowe

0 (0 ocen)

  • 5 min

Coś dla miłośników mięty

  • 5 min

Składniki:

  • 2 garście świeżych listków mięty
    150ml śmietanki 30% lub 36%
    50ml mleka
    żółtko
    3 łyżki cukru pudru

Lody miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki mięty rozdrobnić w moździerzu albo blenderem.
  • 2. Dodać śmietankę, mleko, cukier puder i pogrzać w garnuszku do rozpuszczenia się cukru.
    Żółtko zmiksować i wlać ciągle miksując do masy z garnuszka.
    Ponownie podgrzewać masę, aż się zagotuje i zgęstnieje.
  • 3. Schłodzić masę, można przecedzić przez sito, aby pozbyć listków mięty (ja pominęłam).
    Zimną masę włożyć do zamrażalnika na min.2godziny.

Porady

Masę można co 30min. miksować, aby pozbyć się kryształków wody, ale u mnie się nie wytworzyły, więc nie musiałam tego robić.

Komentarze

Podobne przepisy