Lody mleczno-truskawkowe

0 (0 ocen)

Przepyszne domowe lody!

Składniki:

  • Masa mleczna:
    1 puszka mleczka skondensowanego słodzonego
    0,5 szklanki śmietanki 30%
    300 g twarożku sernikowego
    Masa owocowa:
    400 g truskawek
    Cukier do smaku

Lody mleczno-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, zmiksować na mus, wlać do rondelka, dodać cukru do smaku (nie za dużo bo masa mleczna jest bardzo słodka), wymieszać i zagotować. Ostudzić. Włożyć na noc do lodówki.

    Mleczko skondensowane słodzone, kremówkę i twarożek zmiksować na jednolitą masę, schłodzić przez noc w lodówce.

    Na drugi dzień wlać do pojemnika od maszyny do lodów, włączyć maszynę na około 20 minut.

    Po tym czasie włożyć lody do plastikowego pojemnika, polać sosem truskawkowym i wymieszać tak aby uzyskać efekt marmurku. Włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny.

    Jeśli nie mamy maszyny do lodów, wlać zmiksowaną masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Wyciągać co około godzinę i miksować. Gdy masa jest już dość gęsta polać sosem owocowym i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy