150g batoników pryncy pałek
225g śmietanki kremówki 30-36%
80ml mleka
Ekstrakt karmelowy (2ml żależy od mocy ekstraktu) lub Aromat karmelowy (3,5g żależy to od mocy aromatu)
2Łyżki cukru pudru lub 3 łyżki cukru zwykłego
Lody o smaku pryncy pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Batoniki mielimy w blenderze.
2. Dodajemy mleko do batoników i miksujemy do uzyskania gęstej konsystecji.
3. Dodajemy do otrzymanej masy ekstrakt lub aromat.
4. Ubijamy śmietanę kremówkę w trakcie ubijania dodajemy cukier puder lub cukier
5. Do ubitej śmietany dodajemy masę z batoników i mleka (po łyżce).
6.Gdy wymieszaliśmy dobrze masę ze śmietaną to przelewamy do pojemnika bądź maszyny w przypadku maszyny kręcimy przez 30-50minut natomiast w przypadku pojemnika wkładamy od żamrażalki i mieszamy co 15-20minut powtarzamy tą czynność to otrzymania konsystecji lodów.
7. Smacznego! :D
Komentarze