Lody pistacjowe

0 (0 ocen)

Różnią się smakiem i kolorem od tych ze sklepu, ale moim zdaniem są pyszne.

Składniki:

  • 1/2 szkl wyłuskanych pistacji
    2 łyżki miodu
    3 łyżki cukru
    250 ml jogurtu naturalnego
    300 ml śmietany 30%
    1 łyżka likieru amaretto
    4 krople aromatu migdałowego

Lody pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera wsypać pistacje, dodać miód, cukier i jogurt i zmiksować.
  • 2. Dodać śmietanę likier i aromat. Jeszcze raz zmiksować i wylać masę do zmrożonej maszynki do lodów. Dalej przestrzegać zaleceń producenta.
  • 3. Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
  • 4. Bez maszynki: Masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i w czasie procesu mrożenia kilka razy wyjąć i krótko zmiksować.

Porady

Dla koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego, ja nie dawałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy