Lody sernikowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

smakują wyśmienicie

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • MASA SERNIKOWA

    500 gram twarogu sernikowego z wiaderka
    300 gram mleka skondensowanego słodzonego
    400 gram śmietany 36 %

    WSAD OWOCOWY

    500 gram wiśni
    3 łyżki cukru
    1/3 szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lody sernikowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WSAD OWOCOWY

    Wiśnie opłukać, osuszyć i usunąć z nich pestki.
    Przełożyć do garnka.
    Wsypać cukier i wstawić na gaz.
    Gotować 10-15 minut cały czas mieszając.
    Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie.
    Wlać do gotujących się wiśni.
    Energicznie wymieszać.
    Powinien powstać rzadki kisiel.
    Odstawić do przestudzenia.
    Podzielić na 4 części.

    MASA SERNIKOWA

    Twaróg, mleko i śmietanę dobrze schłodzić.
    Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym.
    W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę.
    Dodać do twarogu i delikatnie wszystko razem wymieszać.
    Najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką.
    Masę podzielić na 4 części.


    Do foremki o wymiarach 22 cm/ 9 cm wyłożyć część masy.
    Na to wylać kleksami wsad owocowy.
    Przemieszać nożem tworząc esy floresy.
    Następnie wyłożyć kolejną część masy serowej.
    Na to wsad owocowy i przemieszać nożem.
    W taki sam sposób postępować do wyczerpania masy i wsadu.
    Wierz foremki przykryć folią spożywczą.
    Lody stawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc.

    Lody należy wyjąć z zamrażalki 30 minut przed podaniem, żeby łatwiej było je nabierać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy