Lody sernikowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WSAD OWOCOWY
Wiśnie opłukać, osuszyć i usunąć z nich pestki.
Przełożyć do garnka.
Wsypać cukier i wstawić na gaz.
Gotować 10-15 minut cały czas mieszając.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie.
Wlać do gotujących się wiśni.
Energicznie wymieszać.
Powinien powstać rzadki kisiel.
Odstawić do przestudzenia.
Podzielić na 4 części.
MASA SERNIKOWA
Twaróg, mleko i śmietanę dobrze schłodzić.
Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę.
Dodać do twarogu i delikatnie wszystko razem wymieszać.
Najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką.
Masę podzielić na 4 części.
Do foremki o wymiarach 22 cm/ 9 cm wyłożyć część masy.
Na to wylać kleksami wsad owocowy.
Przemieszać nożem tworząc esy floresy.
Następnie wyłożyć kolejną część masy serowej.
Na to wsad owocowy i przemieszać nożem.
W taki sam sposób postępować do wyczerpania masy i wsadu.
Wierz foremki przykryć folią spożywczą.
Lody stawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Lody należy wyjąć z zamrażalki 30 minut przed podaniem, żeby łatwiej było je nabierać.
Komentarze