Lody śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lody z żółtych śliwek są wyśmienite i puszyste, mój Syn je uwielbia:))) polecam wielbicielom żółtych śliwek i nie tylko!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 1,5 litra lodów:
    650 g śliwek żółtych
    ¾ szklanki cukru białego
    400 g śmietanki 30 %
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego

Lody śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na parze przez 5 minut stopniowo dodając cukier kryształ, studzimy.
  • 2. Śliwki wydrążamy z pestek i miksujemy blenderem.
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem trzcinowym przez około 3 minuty.
  • 4. Do przestudzonych jajek dodajemy mus śliwkowy, mieszamy.
  • 5. Następnie dodajemy ubitą śmietankę delikatnie łączymy ją z jajkami.
  • 6. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut.
  • 7. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny.

Porady

Wyśmienicie smakuję podane np. z płatkami Mlekołaki :))) Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy