Lody Tiramisu

0 (0 ocen)

Chociaż nakładamy biszkopty na lody, one potem bez problemu nakładają się na łyżkę do lodów, nie trzeba ich kroić wystarczy robić łyżką kulki. I mamy w porcji zarówno pyszna masę z likierem, jak i bis

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone

    250 g śmietany kremówki 36%

    5-6 łyżek cukru pudru

    1 opakowanie biszkoptów podłużnych

    1 szklanka mocno zaparzonej kawy

    2 łyżki+ 1 kieliszek likieru kawowego

    czekolada gorzka

Lody tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lody 1. Kawę zaparzamy i studzimy. Dodajemy do przestudzonej 2 łyżki likieru.
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i chwilkę miksujemy. Dodajemy po łyżce serka i dalej miksujemy aż składniki się połączą.
    Wkładamy na chwilkę do zamrażalnika.
    Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy kieliszek likieru, mieszamy.
    Biszkopty maczamy w kawie i rozkładamy na spód pojemnika. Nakładamy najpierw masę bez likieru, na nią masa w likierem i na wierzch jeszcze jedna warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Posypujemy wszystko startą czekoladą gorzką.

    Wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy