Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lody to nic innego jak zamrożony deser który uzyskamy poprzez zamrażanie masy mlecznej lub wody z dodatkami smakowymi tradycyjnymi w postaci owoców lub czekolady jak również nie tradycyjnej jak mięsa czy warzywa. Występują również jako masa złożona z owoców, wody i cukru w postaci sorbetu.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g truskawek
    200g jogurtu naturalnego
    250g śmietany 36%
    2 łyżki cukru
    2 żółtka

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy na biały puch z cukrem.
    Truskawki oczyszczamy, myjemy, odsączamy.
    Umieszczamy w blenderze.
    Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników.
    Śmietanę ubijamy na sztywno.
    Wszystkie składniki delikatnie łączymy.
    Wlewamy do zamrożonej misy pojemnika od maszynki do lodów.
    Włączamy na 30-40 minut.
    Po upływie tego czasu lody przekładamy do plastikowego pojemnika i na jedną godzinę umieszczamy w zamrażalniku.

Porady

Jeśli nie posiadamy maszynki zmiksowaną masę przekładamy do pojemnika umieszczamy w zamrażalniku na 2,5-3 godziny. Po tym czasie masę wyciągamy i miksujemy. Ponownie umieszczamy w zamrażalniku. Czynność powtarzamy co najmniej 3 razy.

Komentarze

Podobne przepisy