Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

Pyszne bez konserwantów, polecam dla całej rodziny

Składniki:

  • 500 ml mleka 3.2%
    3 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    100 g śmietany 30%
    200 g truskawek

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem nad parą wodną.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i gotujące się wlewać do ucieranych żółtek, chwilę mieszać nad parą.
  • 3. Część truskawek rozgnieść widelcem, część pokroić. Dodać do przestygniętej masy.
  • 4. Śmietanę ubić i dodać do masy na lody, wymieszać i wstawić do zamrażarki.
  • 5. W ciągu procesu mrożenia kilka razy wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy