Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Lody truskawkowe to dla mnie smak lata. Nie ma sezonu truskawkowego bez lodów truskawkowych!

  • 4 godz.

Składniki:

  • truskawki 200 g
    mleko 150 ml
    śmietanka 150 ml
    cukier pół szklanki (można więcej)

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki kroimy na mniejsze części i podsmażamy z cukrem aż puszczą sok, a cukier się roztopi. Dodajemy mleko i miksujemy blenderem, całość przelewamy przez sitko o drobnych oczkach , ewentualne nasionka truskawek, które zatrzymają się na sicie wyrzucamy. Dodajemy smiątankę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 2. Schłodzoną masę lodową przelewamy do maszyny do lodów lub do naczynia które można mrozić i zamrazamy na min. 4h;
    Nalezy pamiętac by raz na jakis czas wyjmować masę lodową i mieszać by zapobiec powstaniu kryształków lodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy