Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na nim truskawki. Gdy już zaczną się robić bardziej płynne, dodajemy do nich cukier wanilinowy. Smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy do ostudzenia.
2.Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka uciekamy z połową cukru pudru na kogel-mogel, a białka ubijamy na sztywną masę, a następnie dosypujemy do nich drugą połowę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy.
3.Wszystkie składniki łączymy z sobą i delikatnie mieszamy (może być blenderem na najniższych obrotach). Całość przekładamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażalki.
4.Co 30min przez 2h wyjmujemy i miksujemy, by nie powstawały bryłki lodu jak w sorbecie.
5.Gdy już całość zamarznie możemy rozkoszować się smakiem smacznych lodów truskawkowych (na następny dzień są jeszcze smaczniejsze). Podawać można z galaretką pokrojoną w kostkę.
Komentarze