Lody truskawkowo-rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lody lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru, domowe bez konserwantów. Są szybkie do zrobienia trzeba pamiętać tylko o ich mieszaniu. Na ochłodę idealne. Dzieci i nie tylko będą zachwyceni

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g rabarbaru
    250 g truskawek
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 szklanka jogurtu greckiego
    2 łyżki cukru

Lody truskawkowo-rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar z truskawkami 1. Rabarbar obieram kroję na małe kawałki przekładam do rondelka dodaję łyżkę cukru, dodaję dwie łyżki wody i gotuję aż rabarbar zrobi się miękki . Truskawki obieram kroję na kawałki, przekładam do rondelka posypuję łyżką cukru i przesmażam aż truskawki puszczą sok. Rabarbar dodaję do truskawek i miksuję blenderem.
  • mus owocowy dodany do śmietany 2. Śmietanę ubijam na sztywno dodaję jogurt, masę owocową zimną i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do lodówki.
  • lody przed zmrożeniem 3. Po dwóch godzinach miksuję mikserem, i potem robię tak co godzinę aż będą gęste. Lody można przechowywać tydzień w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy