Lato, ciepło, w Hiszpanii piekielny upał. Na upały, dla ochłody, prócz wody polecam także mleczne lody. Łatwe w przygotowaniu, niemalże ekspresowe i bardzo smaczne.
3 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI: 4-6 porcji ; czas przygotowania 10 minut + czas mrożenia ok. 3 godziny
500 g obranych, dojrzałych owoców mango (bez pestki)
ok. 150 ml mleka skondensowanego
400 g kostki lodu
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki śmietany 26%
Do dekoracji:
mleko skondensowane
czerwona porzeczka
plasterki mango
mięta
Lody z mlekiem skondensowanym o smaku mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W blenderze rozdrobnić mango i kostki lodu przez (2 minuty).
Dodać mleko skondensowane, śmietanę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać (dosłodzić ewentualnie skondensowanym mlekiem).
Wlać do metalowej lub szklanej miski i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
Lody , aby były puszyste, należy co godzinę wyjąć z zamrażalki i zmiksować mikserem lub zamieszać metalową rózgą.
Smacznego :)
Komentarze