Lody zapiekane pod bezą z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Wyjątkowo oryginalny deser. Chrupiąca beza z zimnymi lodami to coś pysznego

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 3 porcje
    3 gałki bardzo dobrze zmrożonych lodów (smak dowolny u mnie waniliowe)
    2 białka
    ½ szklanki cukru
    3 mandarynki
    Ok. 30 wiśni najlepiej wydrylowanych (owoce można użyć dowolne)

Lody zapiekane pod bezą z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniach do zapiekania układamy owoce. Na owocach układamy po gałce lodów ( muszą być one mocno zmrożone. Ja wcześniej przygotowuję gałki i dobrze je zmrażam). Gałki lodów należy dobrze zakryć bezą aby lody w piecu się nie stopiły. Nie może to być jednak zbyt gruba warstwa bo wtedy nie wyjdzie chrupiąca beza. Deser zaraz po przygotowaniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 stopni i włączamy opcję górnego grila aby lody z wierzchu się zarumieniły trwa to około 4- 5 min zależy od pieca. Deser podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

    Beza. Ogrzane białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier do wykorzystania całości. Błyszczącą bezę nakładamy na lody.

Porady

Pod lody możemy dać ulubione owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy