LOKMA

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

W mojej rodzinie zrobiły furorę .....

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -mąka pszenna 2 szklanki
    -woda 1/2 szklanki
    -mleko 1/2 szklanki
    -jajko 1 sztuka
    -cukier 1 łyżeczka
    -sól szczypta
    -drożdże suszone 1 łyżeczka płaska
    -oliwa lub olej do smażenia

Lokma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, szczypty soli 0,25 szklanki wody zrobić rozczyn.
    Odstawić aż drożdże zaczną rosnąć.
    Do małego garnka wlać wodę dodać cukier, miód, sok z limonki, gotować lukier na małym płomieniu.
    Gotować około 15-20 minut.
    Do miski wsypać mąkę dodać jajko, resztę wody, mleko, rozrobione drożdże, dokładnie wymieszać.( ja mieszałam mikserem)
    Odstawić do wyrośnięcia. (ciasto raczej lużne)
    Do wysokiego garnka wlać tłuszcz i rozgrzać.
    Ręce nasmarować oliwą, odrywać małe kawałki ciasta, formować małe kulki z dziurką.
    Smażyć do zrumienienia, upieczone jeszcze gorące, przekładać na 1 minutkę do lukru.
    SMACZNEGO !!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy