Łopatka w paście pomidorowej

0 (0 ocen)

Tak przyrządzona łopatkę zrobiłam rodzinie na niedzielny obiad, stwierdzili że była wyborna.

Składniki:

  • 4 plastry łopatki wieprzowej
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki masła
    6 łyżek oleju rzepakowego
    Sól, pieprz do smaku

    Pasta pomidorowa:
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki ketchupu pikantnego
    2 łyżeczki słodkiej śmietanki
    2 łyżki ciepłej wody
    Szczypta cukru

Łopatka w paście pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry łopatki osolić i posypać pieprzem z obu stron. Układać na rozgrzany olej i przyrumienić.
  • 2. Gdy łopatka zarumieni się z jednej strony, obrócić go na drugą stronę. Po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Gdy cebula przybrunaci się podlać gorącą wodą, tak by mięso było do połowy zanurzone, dusić pod przykryciem ok 1h. W razie potrzeby na bieżąco podlewać wodą.
  • łopatka w paście pomidorowej 3. W małym garnuszku połączyć ze sobą, przecier pomidorowy, ketchup, ciepłą wodę i cukier. Dodać do mięsa. Dusić kilka minut i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy