Łopatka duszona w tartych warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne danie jednogarnkowe, mało pracochłonne, idealne na obiad.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej
    600 g włoszczyzny (marchew, por, seler, pietruszka)
    2 łyżki masła

    przyprawy do smaku (po 2 szczypty):
    papryka ostra
    zioła prowansalskie
    bazylia
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól

Łopatka duszona w tartych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia na oleju.

    Marchew, pietruszkę, por zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Por pokroić w plasterki.
    Włoszczyznę wraz z przyprawami lekko podsmażyć na maśle.

    Mięso i włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać 1,5 szkl wody (do ich zakrycia) i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Porady

Można użyć dowolnych przypraw. Wyśmienicie pasuje do ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy