Łopatka wieprzowa z szynkowaru

0 (0 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie własnej wędliny nie jest trudne czy tez pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie.

  • 30 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej
    majeranek
    Marynata:
    2 l wody
    2 łyżki soli
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy

Łopatka wieprzowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka wieprzowa z szynkowaru 1. Marynata:
    Wodę zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy do wystygnięcia.

    Mięso myjemy, traktujemy nakłuwaczem do mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

    Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szynkowaru.

    Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C.

    Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy