Łopatka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą łopatkę wkładamy do garnka zalewamy wodą.Dodajemy łyżeczkę soli,listki laurowe,pieprz i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości 1h.Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Po wystygnieciu kroimy na grubsze plastry (u mnie wyszło pięć)
3.Każdy plaster mięsa nacieramy ostrą papryką i podsmażamy z obu stron na patelni (odstawiamy w ciepłe miejsce)
4.Umytą cukinię kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie paski.Następnie przesmażamy ją z odrobiną soli na dwóch łyżkach oleju,ciągle mieszając(ma być lekko chrupka)
5.Na talerz wykładamy mięso,polewamy ulubionym sosem i na wierzch układamy po porcji cukini i podajemy z ulubionymi dodatkami . . ..
Komentarze