Łopatka z cukinią

0 (0 ocen)

Pyszne,kruche mięsko które rozpływa się w ustach . . . .

Składniki:

  • 400g łopatka wieprzowa
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziele angielskie
    4 ziarenka pieprz kolorowy
    1 młoda cienka cukinia
    1 płaska łyżeczka chili w proszku
    sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
    olej do smażenia

Łopatka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka z cukinią 1. Umytą łopatkę wkładamy do garnka zalewamy wodą.Dodajemy łyżeczkę soli,listki laurowe,pieprz i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości 1h.Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Łopatka z cukinią 2. Po wystygnieciu kroimy na grubsze plastry (u mnie wyszło pięć)
  • Łopatka z cukinią 3. Każdy plaster mięsa nacieramy ostrą papryką i podsmażamy z obu stron na patelni (odstawiamy w ciepłe miejsce)
  • Łopatka z cukinią 4. Umytą cukinię kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie paski.Następnie przesmażamy ją z odrobiną soli na dwóch łyżkach oleju,ciągle mieszając(ma być lekko chrupka)
  • Łopatka z cukinią 5. Na talerz wykładamy mięso,polewamy ulubionym sosem i na wierzch układamy po porcji cukini i podajemy z ulubionymi dodatkami . . ..

Komentarze

Podobne przepisy