przepis powstał za namową dzieci które uwielbiają potrawy z suszonych grzybów .Okazało się że mięso przyrządzone w ten sposób jest w stanie zadowolić wszystkich domowników ,nawet niejadki:)
2 godz. 30 min
Składniki:
1,5 kg łopatki wiepszowej 300 ml wywaru z grzybów lesnych sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek, cebula - do smaku olej 5 łyżek ,lisć laurowy 5 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego kostka mięsna
Łopatka z nutą grzybową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z czosnkiem(rozgniecionym) solą , pieprzem i papryką . wkładamy na godzinę do zimnego wywaru z grzybów lesnych i do lodówki
2.przekładamy mięso do rondla zalewamy wywarem grzybowym doprawiamy kostką mięsną, zielem angielskim , lisciem laurowym i dusimy około półtorej godziny na małym ogniu.Podajemy z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem.
Porady
Myslę że w ten sam sposób można przyrządzić szynkę
Komentarze