Łopatka z nutą grzybową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

przepis powstał za namową dzieci które uwielbiają potrawy z suszonych grzybów .Okazało się że mięso przyrządzone w ten sposób jest w stanie zadowolić wszystkich domowników ,nawet niejadki:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wiepszowej 300 ml wywaru z grzybów lesnych sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek, cebula - do smaku olej 5 łyżek ,lisć laurowy 5 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego kostka mięsna

Łopatka z nutą grzybową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łopatka w kąpieli grzybowej 1. mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z czosnkiem(rozgniecionym) solą , pieprzem i papryką . wkładamy na godzinę do zimnego wywaru z grzybów lesnych i do lodówki
  • duszona łopatka 2. przekładamy mięso do rondla zalewamy wywarem grzybowym doprawiamy kostką mięsną, zielem angielskim , lisciem laurowym i dusimy około półtorej godziny na małym ogniu.Podajemy z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem.

Porady

Myslę że w ten sam sposób można przyrządzić szynkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy