łopatka z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszne mięsko zarówno na gorący obiad jak i na zimno jako dodatek do pieczywa

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg.łopatki wieprzowej

    Marynata;



    1 kopiata łyżeczka sol
    1 łyżeczka kucharka
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    2 łyżeczki papryki w proszku
    0,5 łyżeczki przyprawy do pieczeni
    0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
    6 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    5 łyżek oleju

Łopatka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cj941s 1. Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie nakłuć z każdej strony widelcem aby marynata lepiej się wchłonęła .Do miseczki wlać olej , dodać wszystkie przyprawy oprócz liści i ziela ,dokładnie wymieszać , natrzeć mięso obłożyć liśćmi i zielem , następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin . Po tym czasie usunąć z mięsa liście i ziele przełożyć mięso do rękawa do pieczenia . Piec ok.1 godz. 20 min. w temperaturze 200 stopni. następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok.20 min.

Porady

W taki sam sposób można upiec karkówkę lub szynkę . W trakcie pieczenia dobrze jest obrócić woreczek aby mięso lepiej nasączyło się powstałym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy