Łopatka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie nakłuć z każdej strony widelcem aby marynata lepiej się wchłonęła .Do miseczki wlać olej , dodać wszystkie przyprawy oprócz liści i ziela ,dokładnie wymieszać , natrzeć mięso obłożyć liśćmi i zielem , następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin . Po tym czasie usunąć z mięsa liście i ziele przełożyć mięso do rękawa do pieczenia . Piec ok.1 godz. 20 min. w temperaturze 200 stopni. następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok.20 min.
Porady
W taki sam sposób można upiec karkówkę lub szynkę . W trakcie pieczenia dobrze jest obrócić woreczek aby mięso lepiej nasączyło się powstałym sosem.
Komentarze