dla 2 osób:
filet z łososia (podzielony na dwa kawałki),
kilka małych ziemniaków,
duża marchewka,
mała pietruszka,
ćwierć selera,
kawałek pora,
kilka pieczarek,
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek rozmaryn (mogą być też zioła prowansalskie), oliwa
na sos: kilka łyżek jogurtu greckiego, kilka łyżek majonezu, posiekany koperek, sól, pieprz
Łosoś pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Warzywa i grzyby obrać i pokroić na kawałki (czosnku nie obierać, upiecze się w całości), obtoczyć je w kilku łyżkach oliwy i wszystkich przyprawach. Na natłuszczoną blachę przełożyć jarzyny i piec około 20 minut, po tym czasie na blaszkę dołożyć łososia i piec jeszcze 15-15 minut do miękkości ryby i warzyw (czas pieczenia zależy od wielkości składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić. Rybę i warzywa podawać z sosem koperkowym i dowolną sałatką
Komentarze