Łosoś po szwedzku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pomysł na wykwintną sałatkę z łososiem

  • 15 min

Składniki:

  • filet łososia 250g,
    koperek 1/2 pęczka,
    2 dymki,
    2-3 ziarna czarnego pieprzu,
    1/2 łyżeczki cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    1/2 główki sałaty,
    1 łyżka musztardy Dijon,
    1 łyżka octu winnego,
    80ml śmietany 18%,
    2 łyżeczki cukru trzcinowego

Łosoś po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś po szwedzku 1. Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę.
  • Łosoś po szwedzku 2. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony.
  • Łosoś po szwedzku 3. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy. Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki.
  • Łosoś po szwedzku 4. Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy